Veel italiaanse gerechte worden bereid met olijfolie. Italianen vinden het leuk om thuis lekker te koken en met vrienden en familie uitgebreid te tafelen. De beste, zelfgemaakte, traditionele recepten worden vaak van moeder tot moeder overgebracht, inclusief de geheime ingredienten die het recept legendarisch gemaakt hebben.

Heb je een recept dat je wilt delen met andere olijfolie liefhebbers, stuur dit dan naar recepten@vincenzolio.com met een foto van het resultaat. Wij zullen zorgen voor plaatsing op de site.

De volgende recepten hebben we reeds ontvangen:

Pesto alla Genovese
Ingezonden door Ivonne uit Casaleggio Borio (Italie)

Ingredienten:
- 150g verse basilicumblaadjes

- 75g pijnboompitten
- 4 tenen verse knoflook (of meer naar smaak)
- ca 10g fijne zee zout
- 2,5 dl zuivere vincenzolio olijfolie
- 50g geraspte kaas
- 75g geraspte parmezaanse kaas (Parmigiano Reggiano)

Bereiding:
Doe de basilicumblaadjes, de knoflook, de pijnboompitten en de zout in een vijzel (van marmer) en maal dit tot een gladde pasta. Als alternatief kan je ook een keukenmachine gebruiken maar meng dan niet te lang omdat als de messen warm worden beinvloeden ze de smaak van de pesto. Roer er langzaam de olijfolie door en tenslotte de beide soorten kaas. Indien de saus te dik is, mengen met een paar eetlepels pastawater.
Serveren met 'gnocchi' (zelfgemaakte pasta van aardappelen) of zoals italianen dat tegenwoordig doen, pasta met aardappelschijfjes. Ook lekker bij gegrilde of geroosterde gerechten en op ciabatta met tomaat en mozzarella.

Limoncello, geen olijfolie maar wel lekker italiaans....
Ingezonden door Frank uit Bilthoven (NL)


Ingredienten voor 1 liter limoncello:
- 350cl pure alcohol (te verkrijgen in een franse apotheek)

- 500cl water
- 500gr suiker
- 5-6 gele citroenen

Bereiding:
Citroenen schillen met aardappelschil mesje of met citroen rasper. Schillen in de alcohol leggen en ca. 3-4 weken laten intrekken. Water aan de kook brengen en met suiker mengen. Laten afkoelen en dan bij de alcohol toevoegen. Geheel filteren en in een fles gieten. Koud serveren in likeur glas of met water en ijs.

Bagna Cauda (fondue uit Piemonte)
Ingezonden door Dippy uit Bilthoven (NL)

Ingredienten voor 6-8 personen
:
- 1,8dl zuivere vincenzolio olijfolie
- 8-10 tenen knoflook, fijngehakt
- 12 ansjovisfilets
- 60g roomboter

- ca. 1,25Kg bijgesneden stukjes groente (laat je fantasie maar los: paprika, wortel, rauwe aardpeer, lenteui, broccoli, gekookte aardappel, enz.)
- stevig witbrood of ciabatta
Bereiding:
Knoflook fijhakken. Ansjovis met houten lepel prakken tot een glad mengsel. Olijfolie, knoflook en ansjovis in een kleine pan en op laag vuur in ca. 5 min verwarmen. Boter erdoor mengen. Het mengsel gieten in een aardwerk- of fondueschaal en warm houden op een rechaud. Opdienen met de groenten, het brood en een lekkere 'Barbera di Piemonte'.